Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Formy prowadzenia działalności gospodarczej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 10-RIP-L-04-FPDG
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Formy prowadzenia działalności gospodarczej
Jednostka: Wydział Prawa i Ekonomii
Grupy: 10 przedmioty obowiązkowe na 4 sem. RIP-L
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Znaczenie, istota, podstawowe uwarunkowania dotyczące form prowadzenia działalności gospodarczej.

Pełny opis:

Działalność gospodarcza - pojęcia podstawowe. Istotne wyznaczniki ładu gospodarczego. Zasada wolności gospodarczej. Prawo rejestrowe. Prowadzenie

działalności gospodarczej przez osoby zagraniczne. Oddziały i przedstawicielstwa przedsiębiorców zagranicznych. Reglamentacja działalności gospodarczej.

Zakres koncesjonowania i zezwoleń. Postępowanie w sprawach zezwoleń i koncesji. Ochrona konkurencji i konsumenta. Spółki cywilne

i spółki prawa handlowego. Upadłość i postępowanie naprawcze wobec przedsiębiorstw. Umowy obrotu gospodarczego.

Literatura:

G. Kozieł (red.), Prawo przedsiębiorców Przepisy wprowadzające do Konstytucji Biznesu, Warszawa 2019.

Akty normatywe:

Ustawa z dnia z dnia 6 marca 2018 r. Prawo przedsiębiorców (Dz.U. z 2018 r. poz. 646 ze zm.),

Ustawa z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (t.j. Dz. U. z 2015 r. poz. 184 z późn. zm.),

Ustawa z dnia 15 września 2000 r. Kodeks spółek handlowych (t.j. Dz.U. z 2019 r. poz. 505)

Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1610 z późn. zm.).

Bernatt M., Jurkowska A., Skoczny T., Ochrona konkurencji i konsumentów (Skrypt dla studentów ekonomii, zarządzania, marketingu, finansów i kierunków pokrewnych), Warszawa, wyd. najnowsze.

Efekty uczenia się:

Ma wiedzę na temat przepisów prawa przedsiębiorców

Zna podstawowe aspekty związane z przepisami dotyczącymi konkurencji, nieuczciwej konkurencji, nieuczciwej praktyki rynkowej oraz zakazu konkurencji

Posiada wiedzę na temat spółki cywilnej oraz spółek prawa handlowego Potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę teoretyczną do interpretacji tekstów prawnych

Potrafi samodzielnie omówić przepisy dotyczące spółki cywilnej oraz spółek prawa handlowego

Potrafi w sposób precyzyjny i spójny wypowiadać się na tematy z zakresu zagadnień omawianych

Umie dokonać analizy przepisów prawnych dotyczących omawianych obszarów problemowych

Ma świadomość zakresu posiadanej przez siebie wiedzy w przedmiocie prawne formy prowadzenia

działalności gospodarczej

Ma świadomość konieczności poszerzenia nabytej wiedzy oraz jej uaktualniania

Jest świadomy w zakresie zdobytej wiedzy; potrafi myśleć i podejmować decyzje w sposób przedsiębiorczy

Metody i kryteria oceniania:

Przedmiot ma charakter praktyczny, studenci w

trakcie warsztatów wykonują różne zadania, które

podlegają na bieżąco ocenie.

Ocena za aktywność na zajęciach i pracę w grupach i

udziału w dyskusji.

Ocena za analizę przypadku.

Ocena za przygotowanie i prezentacje projektu.

Zaliczenie warsztatów w ramach kolokwium oraz ocen

cząstkowych.

Egzamin ze wskazanego materiału - weryfikujący

efekty uczenia się.

Praktyki zawodowe:

-

Zajęcia w cyklu "Semestr letni rok akad. 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2024-03-01 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Warsztaty, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Michał Służalec
Prowadzący grup: Paweł Ruksza, Michał Służalec
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Warsztaty - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Znaczenie, istota, podstawowe uwarunkowania dotyczące form prowadzenia działalności gospodarczej.

Pełny opis:

Działalność gospodarcza - pojęcia podstawowe. Istotne wyznaczniki ładu gospodarczego. Zasada wolności gospodarczej. Prawo rejestrowe. Prowadzenie

działalności gospodarczej przez osoby zagraniczne. Oddziały i przedstawicielstwa przedsiębiorców zagranicznych. Reglamentacja działalności gospodarczej.

Zakres koncesjonowania i zezwoleń. Postępowanie w sprawach zezwoleń i koncesji. Ochrona konkurencji i konsumenta. Spółki cywilne

i spółki prawa handlowego. Upadłość i postępowanie naprawcze wobec przedsiębiorstw. Umowy obrotu gospodarczego.

Literatura:

G. Kozieł (red.), Prawo przedsiębiorców Przepisy wprowadzające do Konstytucji Biznesu, Warszawa 2019.

Akty normatywe:

Ustawa z dnia z dnia 6 marca 2018 r. Prawo przedsiębiorców (Dz.U. z 2018 r. poz. 646 ze zm.),

Ustawa z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (t.j. Dz. U. z 2015 r. poz. 184 z późn. zm.),

Ustawa z dnia 15 września 2000 r. Kodeks spółek handlowych (t.j. Dz.U. z 2019 r. poz. 505)

Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1610 z późn. zm.).

Bernatt M., Jurkowska A., Skoczny T., Ochrona konkurencji i konsumentów (Skrypt dla studentów ekonomii, zarządzania, marketingu, finansów i kierunków pokrewnych), Warszawa, wyd. najnowsze.

Uwagi:

-

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-2 (2024-05-20)