Analiza produktów spożywczych [WMP-OS-M-03-EA-APS]
Semestr zimowy rok akad. 2013/2014
Wykład,
grupa nr 1
Przedmiot: | Analiza produktów spożywczych [WMP-OS-M-03-EA-APS] |
Zajęcia: |
Semestr zimowy rok akad. 2013/2014 [13/14Z]
(zakończony)
Wykład [WYK], grupa nr 1 [pozostałe grupy] |
Termin i miejsce:
|
(brak danych) |
Liczba osób w grupie: | 14 |
Limit miejsc: | (brak danych) |
Zaliczenie: | Egzamin |
Prowadzący: | Janusz Kapuśniak |
Literatura: |
1. Chemia żywności, Praca zbiorowa pod redakcją Z..E. Sikorskiego. Tom I i II, Wyd. Naukowo- Techniczne, Warszawa. 2. T. Fortuna, L. Juszczak, J. Sobolewska-Zielińska., Podstawy analizy żywności, Wyd. AR Kraków. 3. J. Wierciński, Przewodnik do instrumentalnej analizy chemicznych składników żywności, Akademia Rolnicza, Lublin. 4. A. Gronowska-Senger (red.), Analiza żywności. Zbiór ćwiczeń, Wydawnictwo SGGW, Warszawa. 5. M. Klepacka i wsp., Analiza żywności, Wydawnictwo SGGW, Warszawa. 6. Polskie Normy i Normy Branżowe dotyczące analizy składu chemicznego żywności. |
Zakres tematów: |
Istota chemicznej analizy żywności, sposoby pobierania próbek i metody opracowania wyników. Klasyfikacja i charakterystyka metod stosowanych w analizie żywności – 2h Fizykochemiczne metody analizy żywności: pomiary gęstości, lepkości i tekstury. Oznaczanie kwasowości surowców i produktów spożywczych, sposoby jej oznaczania i wyrażania. Oznaczanie zawartości wody i suchej substancji w żywności, rodzaje wody i jej występowanie w żywności, ekstrakt i jego oznaczanie – 2h Oznaczanie zawartości tłuszczów, ocena fizycznych i chemicznych właściwości tłuszczów – 2h Metody oznaczania zawartości związków azotowych ze szczególnym uwzględnieniem białek – 2h Oznaczanie zawartości cukrów prostych i oligosacharydów. Oznaczanie zawartości polisacharydów (skrobi, pektyn i błonnika) – 2h Oznaczanie zawartości substancji lotnych. Oznaczanie zawartości popiołu i jego charakterystyka, metody oznaczania wybranych składników mineralnych (Cl, Ca, P, K, Na, Mg) – 2h Zasady analizy sensorycznej, warunki i sposób jej przeprowadzania – 2h Zafałszowania żywności i metody ich wykrywania – 1h |
Metody dydaktyczne: |
wykład z prezentacją multimedialną. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie.