Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedsiębiorczość

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 10-EKO-R-03-PIR-P
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Przedsiębiorczość
Jednostka: Wydział Prawa i Ekonomii
Grupy: 10 przedmioty obowiązkowe na 3 sem. EKO-R-PRW
Punkty ECTS i inne: 1.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Tematyka warsztatów skupia się na zagadnieniach związanych z istotą przedsiębiorczości, przedsiębiorstwa i przedsiębiorcy. Studenci poznają formy

organizacyjno-prawne przedsiębiorstw, cele i profile ich działalności oraz dokonają analizy lokalizacji przedsiębiorstwa (np. według koncepcji Muhlemanna).

Omówiona zostanie działalność produkcyjna przedsiębiorstwa, typy systemów gospodarczych oraz procesy zarządzania zasobami ludzkimi

w przedsiębiorstwie. Studenci zapoznają się także z czynnikami wpływającymi na sukces i niepowodzenie przedsiębiorstwa.

Pełny opis:

Tematyka warsztatów skupia się na zagadnieniach związanych z istotą przedsiębiorczości, przedsiębiorstwa i przedsiębiorcy. Studenci poznają formy

organizacyjno-prawne przedsiębiorstw, cele i profile ich działalności oraz dokonają analizy lokalizacji przedsiębiorstwa (np. według koncepcji Muhlemanna).

Omówiona zostanie działalność produkcyjna przedsiębiorstwa, typy systemów gospodarczych oraz procesy zarządzania zasobami ludzkimi

w przedsiębiorstwie. Studenci zapoznają się także z czynnikami wpływającymi na sukces i niepowodzenie przedsiębiorstwa.

Literatura:

Bratnicka K., Dyduch W. (2014).Strategiczna przedsiębiorczość: koncepcja i pomiar, Prace naukowe WWSZiP nr 27 (2)2014 s. 167-192

Daszkiewicz N. (2014).Przedsiębiorczość międzynarodowa jako nowy obszar badań w teorii internacjonalizacji, Politechnika Gdańska

Dominiak P., Wasilczuk J., Starnawska M. (2016).Przedsiębiorczość nieproduktywna w świetle ekonomi instytucjonalnej , PWN, Warszawa

Postuła A., Glinka B., Pasieczny J. (2014).Oblicza przedsiębiorczości, WWZ, Warszawa

Strzałecki A., Lizurej A. (2011).Przedsiębiorczość innowacyjna, SWPS, Warszawa

Efekty uczenia się:

E 1 rozumie podstawowe zagadnienia z przedsiębiorczości, potrafi opisać otoczenie przedsiębiorstwa K_W04

E 2 przedstawia teoretyczne założenia i praktyczne aspekty działalności przedsiębiorstwa K_W01

E 3 wykazuje zdolność do identyfikowania przedsiębiorczości, przedsiębiorcy, przedsiębiorstwa, typów systemów gospodarczych K_U02

E 4 potrafi przedstawić formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw K_U03

E 5 rozumie potrzebę kształcenia się przez całe życie K_K01

E 6 jest przygotowany do podjęcia pracy w przedsiębiorstwach zarówno krajowych, jak i międzynarodowych K_K0

Metody i kryteria oceniania:

- Ocena za udział w dyskusji problemowej,

- Ocena za pracę w grupach,

- Ocena za przygotowane projekty,

- Ocena za analizę studium przypadku

- kolokwium pisemne.

Skala ocen:

na ocenę 2: Student nie osiągnął założonych dla przedmiotu efektów uczenia się. Osiągnięte efekty uczenia się mieszczą się w przedziale:poniżej 50% odpowiadającym ocenie niedostatecznej.

na ocenę 3:Student osiągnął założone dla przedmiotu efekty uczenia się w stopniu dostatecznym albo dostatecznym plus. Osiągnięte efekty uczenia się mieszczą się w przedziale: od 50% - 60% odpowiadającym ocenie dostatecznej albo powyżej 60% - 70% odpowiadającym ocenie dostatecznej plus.

na ocenę 4:Student osiągnął założone dla przedmiotu efekty uczenia się w stopniu dobrym albo dobrym plus. Osiągnięte efekty uczenia się mieszczą się w przedziale:powyżej 70% - 80% odpowiadającym ocenie dobrej albo powyżej 80% - 90% odpowiadającym ocenie dobrej plus.

na ocenę 5:Student osiągnął założone dla przedmiotu efekty uczenia się w stopniu bardzo dobrym. Osiągnięte efekty uczenia się mieszczą się w przedziale: powyżej 90% - 100% odpowiadającym ocenie bardzo dobrej.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy - rok akad. 2024/2025" (zakończony)

Okres: 2024-10-01 - 2025-01-31
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Warsztaty, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Kamila Kowalik
Prowadzący grup: Kamila Kowalik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Warsztaty - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

Tematyka warsztatów skupia się na zagadnieniach związanych z istotą przedsiębiorczości, przedsiębiorstwa i przedsiębiorcy. Studenci poznają formy

organizacyjno-prawne przedsiębiorstw, cele i profile ich działalności oraz dokonają analizy lokalizacji przedsiębiorstwa (np. według koncepcji Muhlemanna).

Omówiona zostanie działalność produkcyjna przedsiębiorstwa, typy systemów gospodarczych oraz procesy zarządzania zasobami ludzkimi

w przedsiębiorstwie. Studenci zapoznają się także z czynnikami wpływającymi na sukces i niepowodzenie przedsiębiorstwa.

Pełny opis:

Tematyka warsztatów skupia się na zagadnieniach związanych z istotą przedsiębiorczości, przedsiębiorstwa i przedsiębiorcy. Studenci poznają formy

organizacyjno-prawne przedsiębiorstw, cele i profile ich działalności oraz dokonają analizy lokalizacji przedsiębiorstwa (np. według koncepcji Muhlemanna).

Omówiona zostanie działalność produkcyjna przedsiębiorstwa, typy systemów gospodarczych oraz procesy zarządzania zasobami ludzkimi

w przedsiębiorstwie. Studenci zapoznają się także z czynnikami wpływającymi na sukces i niepowodzenie przedsiębiorstwa.

Literatura:

Bratnicka K., dyduch W. (2014).Strategiczna przedsiębiorczość: koncepcja i pomiar, Prace naukowe WWSZiP nr 27 (2)2014 s. 167-192

Daszkiewicz N. (2014).Przedsiębiorczość międzynarodowa jako nowy obszar badań w teorii internacjonalizacji, Politechnika Gdańska

Dominiak P., Wasilczuk J., Starnawska M. (2016).Przedsiębiorczość nieproduktywna w świetle ekonomi instytucjonalnej , PWN, Warszawa

Postuła A., Glinka B., Pasieczny J. (2014).Oblicza przedsiębiorczości, WWZ, Warszawa

Strzałecki A., Lizurej A. (2011).Przedsiębiorczość innowacyjna, SWPS, Warszawa

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy - rok akad. 2025/2026" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2025-10-01 - 2026-01-31
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Warsztaty, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Warsztaty - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie.
ul. Waszyngtona 4/8 42-217 Częstochowa tel: +48 34 3784 100 https://ujd.edu.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-7 (2025-03-24)