Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Bioaktywne składniki żywności funkcjonalnej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WMP-C-L-06-CL-BSZF
Kod Erasmus / ISCED: 01.3 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0721) Przetwórstwo spożywcze Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Bioaktywne składniki żywności funkcjonalnej
Jednostka: Wydział Matematyczno-Przyrodniczy
Grupy: WMP przedmioty do wyboru na 6 sem. C-L-CL
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z różnymi rodzajami żywności funkcjonalnej. Omówione zostaną definicje, aspekty prawne, kryteria podziału. Przedstawiona zostanie charakterystyka najważniejszych grup składników bioaktywnych, które znajdują zastosowanie w produkcji żywności funkcjonalnej oraz dietetycznej: probiotyki, prebiotyki, przeciuwtleniacze, witaminy oraz błonnik pokarmowy i hydrokoloidy.

Pełny opis:

Wiadomości wstępne. Rys historyczny, definicje, klasyfikacja i rodzaje żywności funkcjonalnej. Składniki bioaktywne wykorzystywane w produkcji żywności funkcjonalnej. Probiotyki. Przykłady bakterii fermentacji mlekowej i drożdży o cechach probiotycznych, charakterystyka. Cechy idealnego probiotyku. Substancje wytwarzane przez organizmy probiotyczne i ich oddziaływanie na inne organizmy. Przykłady zastosowania probiotyków w różnych jednostkach chorobowych. Prebiotyki. Definicja i cechy charakterystyczne. Przykłady: rafinoza, stachioza, inulina, laktuloza, oligofruktoza, oligogalaktoza, oporne maltodekstryny, polidekstroza, skrobia oporna. Wpływ na zdrowie człowieka. Błonnik pokarmowy i hydrokoloidy. Definicja, przykłady, ogólna charakterystyka, korzystne i niekorzystne oddziaływanie na zdrowie człowieka. Przeciwutleniacze. Definicje, budowa chemiczna i podział. Charakterystyka i właściwości prozdrowotne poszczególnych grup związków fenolowych o właściwościach antyoksydacyjnych. Najważniejsze źródła pokarmowe antyoksydantów. Witaminy. Podział (rozpuszczalne w tłuszczach, wodzie), ogólna charakterystyka i wpływ na zdrowie. Produkty witaminizowane. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6, cholina, lecytyna. Ich rola w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i krwionośnego. Składniki mineralne (wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, jod, mangan). Występowanie, rola w procesach metabolicznych. Wybrane metody oznaczania składników bioaktywnych.

Literatura:

1. Świderski, F., Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003

2. Grajek, W., Przeciwutleniacze w żywności - aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne, WNT, Warszawa 2007

3. Gertig, H., Przemysławski, J. Bromatologia. Zarys Nauki o Żywności i Żywieniu. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2006

4. Gawęcki, J., Mossor-Pietraszewska, J. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. PWN Wydawnictwa Naukowe, Warszawa 2004

5. Roszkowski, W., Podstawy nauki o żywieniu człowieka. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2005

6. Gawęcki, J., Hryniewiecki, L. Żywienie człowieka t. 1. Podstawy nauki o żywieniu. PWN Wydawnictwa Naukowe, Warszawa 2003

7. Hasik, J. Gawęcki, J. Żywienie człowieka zdrowego i chorego t.2. PWN Wydawnictwa Naukowe, Warszawa 2000

8. Gertig, H., Duda, G. Żywność a zdrowie i prawo. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2005

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)