Bioaktywne składniki żywności funkcjonalnej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WMP-C-L-06-CL-BSZF |
Kod Erasmus / ISCED: |
01.3
|
Nazwa przedmiotu: | Bioaktywne składniki żywności funkcjonalnej |
Jednostka: | Wydział Matematyczno-Przyrodniczy |
Grupy: |
WMP przedmioty do wyboru na 6 sem. C-L-CL |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z różnymi rodzajami żywności funkcjonalnej. Omówione zostaną definicje, aspekty prawne, kryteria podziału. Przedstawiona zostanie charakterystyka najważniejszych grup składników bioaktywnych, które znajdują zastosowanie w produkcji żywności funkcjonalnej oraz dietetycznej: probiotyki, prebiotyki, przeciuwtleniacze, witaminy oraz błonnik pokarmowy i hydrokoloidy. |
Pełny opis: |
Wiadomości wstępne. Rys historyczny, definicje, klasyfikacja i rodzaje żywności funkcjonalnej. Składniki bioaktywne wykorzystywane w produkcji żywności funkcjonalnej. Probiotyki. Przykłady bakterii fermentacji mlekowej i drożdży o cechach probiotycznych, charakterystyka. Cechy idealnego probiotyku. Substancje wytwarzane przez organizmy probiotyczne i ich oddziaływanie na inne organizmy. Przykłady zastosowania probiotyków w różnych jednostkach chorobowych. Prebiotyki. Definicja i cechy charakterystyczne. Przykłady: rafinoza, stachioza, inulina, laktuloza, oligofruktoza, oligogalaktoza, oporne maltodekstryny, polidekstroza, skrobia oporna. Wpływ na zdrowie człowieka. Błonnik pokarmowy i hydrokoloidy. Definicja, przykłady, ogólna charakterystyka, korzystne i niekorzystne oddziaływanie na zdrowie człowieka. Przeciwutleniacze. Definicje, budowa chemiczna i podział. Charakterystyka i właściwości prozdrowotne poszczególnych grup związków fenolowych o właściwościach antyoksydacyjnych. Najważniejsze źródła pokarmowe antyoksydantów. Witaminy. Podział (rozpuszczalne w tłuszczach, wodzie), ogólna charakterystyka i wpływ na zdrowie. Produkty witaminizowane. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6, cholina, lecytyna. Ich rola w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i krwionośnego. Składniki mineralne (wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, jod, mangan). Występowanie, rola w procesach metabolicznych. Wybrane metody oznaczania składników bioaktywnych. |
Literatura: |
1. Świderski, F., Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003 2. Grajek, W., Przeciwutleniacze w żywności - aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne, WNT, Warszawa 2007 3. Gertig, H., Przemysławski, J. Bromatologia. Zarys Nauki o Żywności i Żywieniu. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2006 4. Gawęcki, J., Mossor-Pietraszewska, J. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. PWN Wydawnictwa Naukowe, Warszawa 2004 5. Roszkowski, W., Podstawy nauki o żywieniu człowieka. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2005 6. Gawęcki, J., Hryniewiecki, L. Żywienie człowieka t. 1. Podstawy nauki o żywieniu. PWN Wydawnictwa Naukowe, Warszawa 2003 7. Hasik, J. Gawęcki, J. Żywienie człowieka zdrowego i chorego t.2. PWN Wydawnictwa Naukowe, Warszawa 2000 8. Gertig, H., Duda, G. Żywność a zdrowie i prawo. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2005 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie.