Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biotechnologie w przemyśle spożywczym

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WMP-B-M-03-BZ-BWPS
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Biotechnologie w przemyśle spożywczym
Jednostka: Wydział Matematyczno-Przyrodniczy
Grupy: WMP przedmioty obowiązkowe na 3 sem. B-M-BZ
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

C1. Zrozumienie roli biotechnologii jako istotnego narzędzia szeroko wykorzystywanego w przemyśle spożywczym.

C2. Kształtowanie umiejętności wykorzystywania metod biotechnologicznych w otrzymywaniu i analizowaniu produktów przemysłu spożywczego.

Pełny opis:

Wykład:

Podstawowe operacje i procesy biotechnologii stosowane w pozyskiwaniu i uszlachetnianiu żywności – 1h.

Żywność wygodna – 2h.

Żywność funkcjonalna – 2h.

Probiotyki – 2h.

Prebiotyki – 2h.

Bioreaktory – operacje i procesy w biotechnologii, rośliny i zwierzęta jako bioreaktory – 2h.

Biotechnologia przetwarzania produktów ubocznych w przemyśle spożywczym, utylizacji ścieków przemysłu spożywczego – 2h.

Znaczenie organizmów modyfikowanych metodami inżynierii genetycznej w biotechnologii żywności i żywieniu człowieka – 2h.

Laboratorium:

Hydroliza lipidów mleka za pomocą lipazy trzustkowej – 3h.

Cele i założenia wykonania projektu na temat: „Żywność otrzymana

z wykorzystaniem metod biotechnologicznych” – 3h.

Procesy fermentacji w biotechnologii przemysłu spożywczego (szczepy, bioreaktor, proces, wykorzystanie): fermentacja mlekowa (napoje fermentowane IV generacji), fermentacja masłowa, fermentacja octowa – 9h.

Literatura:

Libudzisz Z. i inni, Mikrobiologia techniczna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007

Żakowska Z., Stobinska H. (red): Mikrobiologia i higiena żywności, Wyd. PŁ, Łódź 2000

Świderski F. i inni, Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, Wydawnictwo Naukowo – Techniczne Warszawa 2003

Bednarski W. i inni, Biotechnologia żywności, ANT, Warszawa 2001

Bednarski W., Fiedurka J. Podstawy biotechnologii przemysłowej, WNT, Warszawa 2007

Szewczyk K.W. Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2003

Pijanowski E. i inni, Ogólna technologia żywności, WNT, Warszawa 1996

Efekty uczenia się:

Wiedza:

W1. Student zna podstawowe pojęcia związane z biotechnologią przemysłu spożywczego. Wymienia i opisuje operacje i procesy biotechnologiczne stosowane w produkcji żywności.

W2. Student dostrzega związek i wyjaśnia powiązania biotechnologii z rozwojem rynku produktów spożywczych nowej generacji.

Umiejętności:

U1. Student potrafi zaprojektować, dobrać aparaturę oraz metodę, wykonać pod kierunkiem opiekuna naukowego proces biotechnologiczny oraz wnioskować na podstawie zebranych danych empirycznych.

Kompetencje społeczne:

K1. Student pracuje w zespole, jest kreatywny i otwarty w organizowaniu i podziale pracy w grupie.

Metody i kryteria oceniania:

Wykład:

Forma: egzamin pisemny

Kryteria: zaliczenie egzaminu pisemnego, obecność na wykładach.

Laboratorium:

Forma: wykonanie projektu

Kryteria: wykonanie trzech ćwiczeń, wykonanie projektu, obecność na zajęciach.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)