Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ogólna technologia żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WMP-B-M-02-BZ-OTZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0721) Przetwórstwo spożywcze Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Ogólna technologia żywności
Jednostka: Wydział Matematyczno-Przyrodniczy
Grupy: WMP przedmioty obowiązkowe na 2 sem. B-M-BZ
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Pełny opis:

Wykład

Wprowadzenie do technologii żywności. Bilans żywności. Przemysł spożywczy i jego rola w gospodarce żywnościowej kraju - 2h

Charakterystyka głównych surowców przemysłu spożywczego - 3h

Operacje i procesy związane z przetwarzaniem żywności: wstępne, mechaniczne, termiczne, dyfuzyjne, fizykochemiczne, chemiczne, biotechnologiczne - 4h

Metody utrwalania żywności: zamrażanie i chłodzenie, ogrzewanie, odwadnianie i dodatek substancji osmoaktywnych, chemiczne, biotechnologiczne, niekonwencjonalne - 3h

Materiały i techniki pomocnicze: dodatki do żywności, mycie i dezynfekcja, pakowanie, przechowywanie, transport, kontrola procesu produkcyjnego, gospodarowanie energią i wodą - 3h

Laboratorium

Zajęcia wstępne (przedstawienie celów przedmiotu, form i kryteriów zaliczenia, efektów kształcenia) - 1h

Proces technologiczny, przemiany chemiczne i biochemiczne na przykładzie produkcji piwa - 4h

Podstawowe operacje i procesy (mieszanie, wirowanie) oraz metody termiczne w technologii żywności na przykładzie technologii przetwórstwa skrobi - 4h

Procesy chemiczne w technologii żywności (hydroliza, otrzymywanie preparatów skrobi modyfikowanej) - 4h

Kolokwium i zajęcia zaliczeniowe - 2h

W ramach programu laboratorium przewiduje się zajęcia terenowe - wyjścia do wybranych zakładów przemysłu spożywczego (mleczarnia, piekarnia, browar).

Literatura:

LITERATURA PODSTAWOWA:

1. E. Pijanowski, M. Dłużewski, A. Dłużewska, Ogólna technologia żywności, Wydawnictwo naukowo-Techniczne, 2009

2. Praca zbiorowa (pod red. A. Jarczyk, E. Dłużewska), Wybrane zagadnienia z ogólnej technologii żywności. Wyd. SGGW, Warszawa 2008

3. W. Bednarski, Ogólna technologia żywności, Wydawnictwo ATR, Olsztyn 1996

LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA:

4. D. Kołożyn-Krajewska, T. Sikora, Towaroznawstwo żywności, WSiP, Warszawa 1998

5. F. Świderski, Towaroznawstwo żywności przetworzonej, SGGW, 2003

Efekty uczenia się:

EK1. Student zna surowce przemysłu spożywczego, tłumaczy ich rolę w produkcji i przetwarzaniu żywności. Student ma ogolną wiedzę na temat przemian chemicznych i biochemicznych, które zachodzą podczas przetwarzania żywności

EK2. Student zna aparaturę przemysłu spozywczego, zasady jej działania, definiuje i opisuje operacje i procesy związane z przetwarzaniem żywności, zna zasady planowania badań w obszarze technologii żywności

EK3. Student potrafi wykorzystać znajomość operacji i procesów stosowanych w technologii żywności w praktyce laboratoryjnej. Planuje przebieg eksperymentu, stosuje techniki i narzędzia badawcze właściwe dla technologii żywności, analizuje wyniki i wyciąga wnioski

EK4. Student potrafi pracować w grupie, angażuje się, odpowiada za prawidłowy przebieg doświadczenia i za bezpieczeństwo kolegów

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin pisemny (sprawdzanie efektów EK1 i EK2).

Ocena końcowa z egzaminu zostanie wyliczona następująco: 0,5EK1 + 0,5EK2.

Student otrzymuje pozytywną ocenę z zaliczenia w przypadku, gdy dla każdego z wymaganych efektów kształcenia uzyskał ocenę, co najmniej dostateczną.

Kolokwium pisemne (sprawdzanie efektów EK1 i EK2).

Ocena końcowa z kolokwium zostanie wyliczona następująco: 0,5EK1 + 0,5EK2.

Sprawozdania (sprawdzanie efektów EK3 i EK4).

Ocena końcowa ze sprawozdania zostanie wyliczona następująco: 0,8EK3 + 0,2EK4.

Student otrzymuje pozytywną ocenę z zaliczenia w przypadku, gdy dla każdego z wymaganych efektów kształcenia uzyskał ocenę, co najmniej dostateczną.

Uzyskana ocena z poszczególnych efektów odpowiada stopniowi opanowania wiedzy:

bardzo dobra - 90% - 100%

dobra plus - 79% - 89%

dobra - 68% - 78%

dostateczna plus - 57% - 67%

dostateczna - 46% - 56%.

Ocena końcowa z przedmiotu zostanie wyliczona następująco: 0,8 oceny z kolokwium + 0,2 średniej ze sprawozdań.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)