Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Żywność wygodna i funkcjonalna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 07-D-R-06-PZ-ZWIF-W
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Żywność wygodna i funkcjonalna
Jednostka: Wydział Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych
Grupy: 07 przedmioty obowiązkowe na 6 sem. D-R-PZ
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z pozyskiwaniem, aspektami technologicznymi, charakterystyką, zastosowaniem żywności funkcjonalnej i wygodnej oraz metodami analitycznymi pozwalającymi ocenić ich jakość.

Pełny opis:

Wiadomości wstępne. Rys historyczny, definicje, klasyfikacja i rodzaje żywności funkcjonalnej. Bioaktywne składniki żywności funkcjonalnej. Żywność wygodna.

Błonnik pokarmowy. Definicja, przykłady, ogólna charakterystyka, korzystne i niekorzystne oddziaływanie na zdrowie człowieka.

Probiotyki. Przykłady bakterii fermentacji mlekowej i drożdży o cechach probiotycznych, charakterystyka. Cechy idealnego probiotyku. Substancje wytwarzane przez organizmy probiotyczne i ich oddziaływanie na inne organizmy. Przykłady zastosowania probiotyków w różnych jednostkach chorobowych.

Prebiotyki. Definicja i cechy charakterystyczne. Przykłady: rafinoza, stachioza, inulina, laktuloza, oligofruktoza, oligogalaktoza, oporne maltodekstryny, polidekstroza, skrobia oporna. Wpływ na zdrowie człowieka.

Charakterystyka i właściwości prozdrowotne poszczególnych grup związków fenolowych o właściwościach antyoksydacyjnych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6, cholina, lecytyna. Ich rola w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i krwionośnego.

Charakterystyka wybranych grup żywności wygodnej. Żywność minimalnie przetworzona. Żywność utrwalana w niskich i wysokich temperaturach. Susze i koncentraty jako przykłady żywności wygodnej.

Najnowsze technologie stosowane w produkcji żywności minimalnie przetworzonej, wygodnej i funkcjonalnej – korzyści i zagrożenia.

Zajęcia zaliczeniowe

Literatura:

Świderski, F., Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003

Gertig, H., Przemysławski, J., Bromatologia. Zarys Nauki o Żywności i Żywieniu. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2006

Gawęcki, J., Mossor-Pietraszewska, J., Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. PWN Wydawnictwa Naukowe, Warszawa 2004

Gawęcki, J., Hryniewiecki, L. Żywienie człowieka t. 1. Podstawy nauki o żywieniu. PWN Wydawnictwa Naukowe, Warszawa 2003

Hasik, J. Gawęcki, J. Żywienie człowieka zdrowego i chorego t.2. PWN Wydawnictwa Naukowe, Warszawa 2000

Efekty uczenia się:

E1. Student zna i potrafi wyjaśnić pojęcia żywności funkcjonalnej i żywności wygodnej. Zna korzyści płynące ze spożycia żywności funkcjonalnej i żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Zna wady i zalety żywności wygodnej.

E2. Student potrafi wymienić bioaktywne składniki żywności funkcjonalnej, zna ich budowę, występowanie oraz korzyści zdrowotne związane z ich spożycie.

E3. Student zna najnowsze technologie stosowane w produkcji, przetwarzaniu i utrwalaniu żywności minimalnie przetworzonej, wygodnej i funkcjonalnej.

Metody i kryteria oceniania:

Forma zaliczenia przedmiotu:

Kolokwium pisemne

Warunki zaliczenia przedmiotu:

Zdanie na pozytywną ocenę kolokwium zaliczeniowego

Student otrzymuje pozytywną ocenę w przypadku, gdy dla każdego z wymaganych efektów uczenia się uzyskał ocenę, co najmniej dostateczną.

Kryteria zaliczenia:

Zdanie na pozytywną ocenę kolokwium zaliczeniowego.

Student otrzymuje pozytywną ocenę w przypadku, gdy dla każdego z wymaganych efektów uczenia się uzyskał ocenę co najmniej dostateczną. Ocenę końcową wystawia się zgodnie ze skalą ocen określoną Regulaminem studiów UJD.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)